Veilig leren lezen

 

Kernen en thema's


Veilig leren lezen begint met kern Start, daarna volgen kern 1 t/m 11 en het schooljaar wordt afgesloten met kern Afsluiting. Elke kern begint met een ankerverhaal waarmee je het thema van de kern introduceert.


De thema's:

Kern Onderwerp Omschrijving
Start Jij en ik kennismaken
1 Beestenboel dieren
2 Dag en nacht tijd
3 Hoe voel jij je? ziek zijn/beter worden
4 Hoe woon jij? wonen
5 Mag dat wel? regeltjes, slordig/netjes
6 Verhalen in je buik feest (letter- en verhalenfeest
7 Spannend! avontuur
8 Wat kan jij? theater, muziek, kunstjes doen
9 Hoe kan dat? techniek
10 Kijk eens om je heen natuur
11 Wat bewaar jij? museum, verzamelen, kunst
Afsluiting Een wereld vol boeken boeken

Het voorlezen van de ankerverhalen draagt bij aan het uitbreiden van de woordenschat. De platen van de ankers zijn opgenomen in de Leerkrachtassistent.


Kern Start

In de kern Start maken de leerlingen kennis met een plein waarop zeven huizen staan. Ook dat van Kim en haar opa en hun geit Gekkie. Opa heeft een opvallende pet. Dat is zijn 'verzinsels- pet', waaruit hij de (anker)verhalen tovert die gaan over de mensen die aan het plein wonen. Tot en met kern 6 volgen de kinderen in de ankerverhalen de belevenissen op dit plein in de seizoenen zomer, herfst en winter.


Kern 7 t/m 11

In kern 7-11 bied je losstaande verhalen aan. De ankerverhalen hebben daar een relatie met het leesboekje maan en zon van de betreffende kern.


Kern Afsluiting

In kern Afsluiting keren Kim en haar opa weer terug in het ankerverhaal. Kim en opa gaan op zoek naar verhalen. In deze kern kijk je met de leerlingen terug op wat ze in het afgelopen schooljaar hebben geleerd. Verder biedt de kern Afsluiting mogelijkheden om bepaalde zaken te herhalen. Je stabiliseert de kennis die je leerlingen de voorgaande kernen hebben opgedaan, zodat ze een goede basis hebben voor leerjaar 2. Een heel belangrijk doel van deze kern is om je leerlingen te stimuleren om ˇˇk in de zomer-vakantie te blijven lezen. Dit om terugval in leesvaardigheid te voorkomen.