Veilig leren lezen

 

Ankerboeken


Elke kern begint met een ankerverhaal waarmee je het thema van de kern introduceert. Het voorlezen van de ankerverhalen draagt bij aan het uitbreiden van de woordenschat in leerjaar 1. De platen van de ankers zijn opgenomen in de Leerkrachtassistent.


Ankerboeken kern Start t/m 6

In kern Start maken de leerlingen kennis met een plein waarop zeven huizen staan. Ook dat van Kim en haar opa en hun geit Gekkie. Opa heeft een opvallende pet. Dat is zijn 'verzinsels-pet', waaruit hij de (anker)verhalen tovert die gaan over de mensen die op het plein wonen. Tot en met kern 6 volgen de kinderen in de ankerverhalen de belevenissen op dit plein in de seizoenen zomer, herfst en winter.


Ankerboeken kern 7 t/m 11

In kern 7 t/m 11 bied je losstaande verhalen aan. De ankerverhalen hebben daar een relatie met het leesboekje maan en zon van de betreffende kern.


Ankerboek kern Afsluiting

In kern Afsluiting keren Kim en haar opa weer terug in het ankerverhaal. Kim en opa gaan op zoek naar verhalen. In deze kern kijk je met de leerlingen terug op wat ze in het afgelopen schooljaar hebben geleerd. Verder biedt kern Afsluiting mogelijkheden om bepaalde zaken te herhalen. Je stabiliseert de kennis die je leerlingen de voorgaande kernen hebben opgedaan, zodat ze een goede basis hebben voor leerjaar 2. Een heel belangrijk doel van deze kern is om je leerlingen te stimuleren om ˇˇk in de zomervakantie te blijven lezen. Dit om terugval in leesvaardigheid te voorkomen.


Blader door: Ankerboek kern 3